محافل ادبی نهاد کتابخانه های عمومی

در پی منویات و تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم حمایت از گسترش جریان‌های اصیل زبان و ادبیات فارسی در بین مردم، نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با همراهی جمعی از شاعران پیشکسوت و استادان عرصه شعر و ادب، نسبت به تشکیل و راه‌اندازی محافل ادبی در سراسر کشور، با محوریت کتابخانه‌های عمومی استان‌های مختلف و هدایت شاعران و پژوهشگران مطرح هر استان، اقدام کرد.
این اقدام با هدف نهادینه کردن فرهنگ مشارکت عمومی برای انجام فعالیت‌های ادبی در کتابخانه‌ها و تمهید زمینه اعتلای آن، تقویت و راه‌اندازی محفل‌های ادبی در کتابخانه‌های عمومی برای ایجاد انگیزه نسبت به شعر و ادبیات فارسی و همچنین ساماندهی نیروهای متعهد و متخصص ادبی به منظور ایجاد تحول فرهنگی در خدمات کتابخانه‌ها انجام شد.

با برگزاری برنامه های متنوع فرهنگی صورت گرفت؛

گرامیداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و حکیم عمر خیام در کتابخانه های عمومی خراسان رضوی

image-20210525123713-7.jpeg

ویژه برنامه های گرامیداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و حکیم عمر خیام در کتابخانه های عمومی خراسان رضوی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی، ویژه برنامه های گرامیداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و حکیم عمر خیام در کتابخانه های عمومی خراسان رضوی برگزار شد.

 

خیام «حجت الحق» علم در ایران است

ویژه برنامه بزرگداشت حکیم عمر خیام با مشارکت محفل ادبی ستاره قطب و با حضور کاظم بهشتی، شاعر و استاد فلسفه و بهمن صباغ زاده، دبیر محفل ادبی ستاره قطب در کتابخانه عمومی شهید بهشتی شهرستان تربت حیدریه برگزار شد.

در ابتدای جلسه کاظم بهشتی، شاعر و استاد فلسفه، خیام را یکی از مفاخر مهم علمی و ادبی ایران خواند و گفت: خیام ریاضی دان، حکیم، منجم، شاعر و به عبارتی علامه ای در زمینه های مخلتف در دوره سلجوقی است. گرچه به خاطر جایگاه والای علمی خیام به او لقب «حجت الحق» را داده اند اما شهرت جهانی وی بیشتر به واسطه نگارش رباعیات است. خیام نیشابوری برای بیان تفکرات فلسفی و عرفانی از زبان شعر بهره گرفت و به همین دلیل است که از او به عنوان «حکیم» دوران نام برده می شود.

وی با اشاره به اینکه خیام برای بیان حقایق تلخ از زبانی ساده استفاده کرده است، افزود: تحقیقات فلسفی خیام بر محوریت مشکلات و مجهولات بوده و سعی او برای حل این معضلات، ارائه راه حل های منطقی است. در واقع رباعیات خیام راز آفرینش و معمای هستی را بیان می کند. خیام تمام مسائل مهم و تاریک فلسفی انسان در ادوار مختلف را که برای بشر از اسرار لاینحل مانده در قالب رباعی مطرح می کند.

در ادامه بهمن صباغ زاده، دبیر محفل ادبی ستاره قطب رباعیات خیام را مستحکم و روان خواند و گفت: رباعیات خیام استحکام، روانی و ایجاز خاصی دارند و گویی او تجربه‌های معنوی و فکری خود را به صورت موجز در چهار مصرع به ساده‌ترین شکل ممکن بیان می‌کند و در این مسیر هرگز دچار تکلف نمی‌شود.

وی با بیان اینکه خیام در ردیف چهار شاعر بزرگ جهان است، افزود: رباعیات خیام باعث بحث و اختلاف نظر در میان تحلیلگران اندیشه خیام شده است؛ چراکه برخی برای بیان اندیشه او تنها به ظاهر رباعیات او بسنده می کنند و برخی دیگر بر این اعتقادند که اندیشه های واقعی خیام عمیق تر از آن است که صرفا با تفسیر ظاهری اشعار او قابل بیان باشد.

گفتنی است، در این نشست کتاب «عمر خیام نیشابوری» اثر علیرضا ذکاوتی توسط مهدی غضنفری، کتابدار کتابخانه عمومی شهید بهشتی معرفی شد.

 

شاهنامه، کاخی بزرگ برای پاسداری از فرهنگ و تمدن ایرانی است

آیین بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و حکیم عمر خیام با حضور حمیدرضا مهدوی، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی گناباد؛ محمدرضا جمالی، شاهنامه پژوه بومی و الهام وحید فر، شاهنامه خوان برتر استان به همت محفل ادبی «بامداد سخن» کتابخانه عمومی شهید مطهری گناباد و با مشارکت دفتر اموربانوان و خانواده فرمانداری گناباد، کتابخانه مجتمع آموزش عالی، کتابخانه دانشگاه آزاد اسلامی شهرستان گناباد، کتابخانه دانشگاه علوم پزشکی شهرستان گناباد و هیات تحریریه نشریه باران کویر برگزار شد.

در ابتدای جلسه حمیدرضا مهدوی، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان گناباد ضمن مهم دانستن جایگاه  فردوسی و خیام در حفظ جایگاه زبان فارسی، گفت: اهمیت حکیم ابوالقاسم فردوسی تنها به دلیل نگارش شاهنامه در قالب داستان های قدیمی و سرگذشت پهلوانان گذشته نیست، بلکه فردوسی به جهانیان اثری بی نظیر اهدا کرد که باعث شد در زمره یکی از بهترین حماسه سرایان جهان قرار گیرد.

در ادامه محمدرضا جمالی، شاهنامه پژوه برتر استان با اشاره به شخصیت حکیم ابوالقاسم فردوسی و اهمیت جایگاه شاهنامه به عنوان یکی از بزرگ ترین آثار حماسی جهان، گفت: شاهنامه شناسنامه فرهنگی و هویت ملی ایرانیان است؛ در واقع حفظ و نگهداشت فرهنگ و زبان فارسی را مدیون فردوسی و اثر فاخرش شاهنامه هستیم. فردوسی بزرگ با سرودن شاهنامه کاخ بزرگی از نظم پدید آورد و در درون این کاخ به پاسداری از فرهنگ و تمدن ایرانی پرداخت.

اسما قلی زاده نوقابی، مسئول کتابخانه عمومی شهید مطهری شهرستان گناباد با بیان اینکه فردوسی سند هویت ملی ایران است، گفت: شاهنامه از نظر کمی و کیفی بزرگ ترین اثر ادبیات و نظم فارسی است، به عبارتی شاهنامه یکی از برترین شاهکارهای ادبی جهان است. شاهنامه یکی از بهترین منابع برای آشنایی نسل جوان با فرهنگ و زبان فارسی است.

گفتنی است، در پایان نشست زندگی نامه مختصری از حکیم عمر خیام همراه با خوانش رباعیات وی توسط نرگس جهانگیری، عضو فعال کتابخانه عمومی شهید مطهری گناباد ارائه شد.

 

اصول و مبانی سلامت روان در رباعیات خیام مشهود است

دومین نشست تخصصی «سلامت در کتابخانه» با محوریت مدیریت استرس در فضای کار با استناد به رباعیات خیام نیشابوری با حضور صفورا صدیق، کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت شماره یک مشهد در بستر فضای مجازی برگزار شد.

صفورا صدیق، کارشناس سلامت روان ضمن تبریک بزرگداشت شاعر بزرگ ایران حکیم عمر خیام، گفت: در جامعه فعلی و به ویژه با توجه به مسائل متعددی که ممکن است انسان در زندگی با آن مواجه شود، سلامت روان و مدیریت استرس اهمیت فراوانی دارد.

وی با اشاره به وضعیت کرونا و بروز استرس ها و فشارهای روحی و روانی در جامعه، افزود: انسان ها به طور کلی با دو نوع استرس روبه رو می شوند؛ نوع اول استرس های بیهوده است. یعنی استرس هایی که بر اساس توهمات و یا پیش داوری ها به وجود می آید. نوع دوم استرس هایی است که به واسطه اتفاقات، فشارهای جامعه و خانواده و مشکلات شخصی به وجود می آید و تاثیر زیادی در زندگی انسان می گذارد. استرس هایی نیز وجود دارند که در رشد و بالندگی انسان نقش بسزایی دارند و به نوعی استرس خوب و یا مثبت نامیده می شوند.

صدیق افزود: انجام تمرین های ورزشی، بالابردن اعتماد به نفس و حفظ خونسردی می تواند بار استرس را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

در ادامه الهه فیض، رابط فرهنگی کتابخانه مرکزی امام خمینی(ره) مشهد با اشاره به زندگی خیام، گفت: اصول و مبانی سلامت روان در رباعیات خیام از دیدگاه سازمان بهداشت جهانی بارها مورد بررسی قرار گرفته است. خیام دارای درک عمیق و واقع بینانه ای است که می توان از آن به عنوان نقطه آغازین و اساسی در سلامت روان انسان نام برد.

گفتنی است، در پایان نشست رباعیاتی از خیام با محوریت سلامت روان قرائت شد.

 

شاخصه شاهنامه، استفاده از زبان دری و فارسی اصیل است

به مناسبت سالروز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی نشست کتاب خوان به همت کتابخانه عمومی استاد صاحبکار شهرستان زاوه برگزار شد.

در این نشست قاسمعلی حقانی، رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان زاوه به معرفی کتاب شاهنامه فردوسی پرداخت. وی تلاش سی و چند ساله فردوسی برای خلق شاهنامه را دلیل تبدیل شاهنامه به یکی از مهم ترین کتاب های ادبی جهان دانست.

 استفاده از زبان دری و فارسی اصیل در این کتاب، یکی از شاخصه های بارز جهانی شدن این کتاب، در رشد و نگهداری زبان فارسی تا به امروز اثرگذار بوده است.

رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان زاوه با اشاره به پهلوان پروری در شاهنامه گفت: فردوسی در شاهنامه سعی در هدایت جامعه به سوی منش و اخلاق پهلوانی و یا به عبارتی انسانی دارد، او از جنگ علیه بدی ها، کینه ورزی ها، حسادت ها و ... داستان ها برای عبرت مردم روایت می کند.

در ادامه نشست کتاب «سیاوش» اثر آتوسا صالحی توسط فاطمه یوسفی، عضو فعال نوجوان کتابخانه عمومی استاد صاحبکار معرفی شد.

گفتنی است، به همین مناسبت نمایشگاه کتاب با محوریت شاهنامه و فردوسی برای گروه سنی نوجوان در کتابخانه دایر شد.

فردوسی در شاهنامه چگونه زیستن را آموزش می دهد

نشست مجازی قصه گویی، معرفی کتاب، شعر خوانی و جمع خوانی به مناسبت بزگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی به همت کتابخانه عمومی شهدای ابویسان برگزار شد.

زینب ابویسانی، مسئول کتابخانه عمومی شهدای ابویسان شهرستان جغتای ضمن گرامیداشت زبان و ادبیات فارسی و گرامیداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، گفت: فردوسی با صرف ۳۰ سال از عمر خود گنجینه ارزشمند و فاخر شاهنامه را برای ایرانیان به یادگار گذاشت.

وی با اشاره به نحوه نگارش و ادبیات شاهنامه، افزود: فردوسی علاوه بر حماسه سرایی در شاهنامه به انسان ها چگونه زیستن را به دور از کبر، دشمنی، حسد و کینه ورزی آموزش می دهد.

گفتنی است، در این ویژه برنامه، قصه گویی از کتاب «بیژن و منیژه» بازنویسی علی اصغر سیدآبادی توسط مریم ابویسانی؛ معرفی کتاب «قصه های تصویری شاهنامه» بازنویسی حسین فتاحی توسط مریم خداشاهی؛ شعر خوانی از کتاب «گذر سیاوش از آتش» و «شاهنامه» توسط زهرا خداشاهی و جمع خوانی کتاب «گردآفرید» بازنویسی آتوسا صالحی توسط مائده ابویسانی، فاطمه ابویسانی و زهرا قائمی اعضای کتابخانه عمومی شهدای ابویسان انجام شد.

 

خیام با ایجاد گاه شمار ایرانی خدمت بزرگی به جهانیان کرد

زینب ابویسانی، مسئول کتابخانه عمومی شهدای ابویسان با اشاره به روز بزرگداشت حکیم عمر خیام، گفت: خیام شاعر، فیلسوف، حکیم و منجم دوره سلجوقی است که شهرتش بیشتر به واسطه سرودن رباعی و تنظیم تقویم ایرانی است که تا به امروز  یکی از دقیق ترین تقویم های جهان به حساب می آید.

وی افزود: رساندن جان و اصل مطلب در چهار مصرع کار بسیار دشواری است و به همین علت خیام یکی از بزرگ ترین رباعی سرایان جهان نام گرفته است.

مسئول کتابخانه شهدای ابویسان با اشاره به برگزاری پویش رباعی خوانی همزمان با بزرگداشت روز خیام، گفت: برای آشنایی بیشتر با خیام و تقویت نگاه شاعرانه به زندگی ماشینی امروزی «پویش رباعی خوانی» برای علاقمندان در قالب فایل صوتی از خوانش رباعیات حکیم عمر خیام برگزار شد.

گفتنی است، بالغ بر ۵۰ نفر در پویش رباعی خوانی اشعار حکیم عمر خیام شرکت کردند.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۰/۰۳/۱۳
دبیر محافل

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی